Het belang van de brandweer

Bij een brand die op 25 juni 2018 uitbrak in een residentiële hoogbouw in New York City zijn drie mensen omgekomen en nog veel meer mensen gewond geraakt. In het flatgebouw woonden enkele elite bewoners van de stad. De brandweer was binnen zes minuten ter plaatse. Maar wat zou er gebeurd zijn als er geen brandweer was geweest? Het klinkt misschien als een absurde vraag, maar het is er een die beantwoord moet worden. In feite is het een relevante vraag die de afgelopen tien jaar herhaaldelijk aan de orde is geweest, nu de eerstehulpverleners in heel Amerika onder steeds grotere druk zijn komen te staan door bezuinigingen en andere druk. In ons artikel van vandaag bekijken we waarom het belang van de brandweer niet onderschat mag worden, wat uw omstandigheden ook zijn.

Waarom de brandweer belangrijk is

Brandweerlieden spelen een cruciale rol in onze samenleving. Hun primaire verantwoordelijkheid is het reageren op en blussen van branden, maar ze zijn ook de eerste hulpverleners bij andere noodsituaties zoals auto-ongelukken. In veel gevallen kunnen zij onmiddellijk medische hulp bieden aan degenen die dat nodig hebben totdat een ambulance arriveert. Brandweerlieden zijn, net als politieagenten, vaak onbezongen helden. Na artsen en verpleegkundigen is de brandweer de meest voorkomende held in kinderboeken. Maar terwijl we misschien bekend zijn met het soort zorg dat artsen en verpleegkundigen verlenen, is het werk van brandweerlieden vaak minder zichtbaar. Brandweermannen rennen naar het gevaar toe, terwijl alle anderen wegrennen.

Brandweermannen redden levens

Brandweerlieden zijn vaak de eersten die op de plaats van een ongeluk of natuurramp aankomen. Afhankelijk van de aard van het incident kunnen brandweerlieden eerste hulp verlenen aan gewonden of helpen bij de evacuatie. Hoewel sommige mensen misschien denken dat brandweerlieden vooral betrokken zijn bij het blussen van branden, is ongeveer 90 procent van hun werk eigenlijk medische hulpverlening. Naar schatting redden brandweerlieden in de Verenigde Staten elk jaar meer dan 2.000 mensen van de dood door brand.

Brandweermannen dienen als eerste hulpverleners

Brandweerlieden zijn getraind in reanimatie en eerste hulp – en bieden onmiddellijke behandeling aan mensen die een ongeluk, hartaanval of ander plotseling letsel hebben gehad. Dit kan levens redden. First responders zoals brandweerlieden, paramedici en politieagenten zijn de mensen die je bij je wilt hebben als je in een noodsituatie verkeert. Zij kunnen reanimeren of andere levensreddende medische handelingen verrichten totdat een ambulance arriveert. Afhankelijk van de aard van het incident kunnen zij ook helpen bij de evacuatie van het gebied of de beveiliging van de plaats van het incident. Het belang van first responders werd aangetoond in New York City op 11 september 2001, toen leden van de brandweer bij de eerste mensen hoorden die bij het World Trade Center aankwamen na de verwoestende terroristische aanval. De brandweerlieden wisten niet hoeveel mensen er in de gebouwen vastzaten en zelfs niet of er überhaupt mensen waren. Maar ze stormden toch binnen en hielpen de arbeiders te evacueren, waardoor vele levens werden gered.

Brandweermannen bestrijden ook misdaad

Iedereen die wel eens een tv-programma of film over brandweerlieden heeft gezien, weet dat ze vaak worden opgeroepen om te reageren op oproepen over illegale en verdachte activiteiten. Dit kan gaan van mensen die vastzitten in gebouwen tot de ontdekking van drugslaboratoria of meth productielocaties. Terwijl sommige brandweerlieden gespecialiseerd zijn in het reageren op medische noodsituaties, zijn anderen gespecialiseerd in wat bekend staat als “brandbestrijding”. Deze brandweerlieden zijn opgeleid om met gevaarlijke situaties om te gaan en zijn vaak de eerste hulpverleners bij auto-ongelukken, chemische lekkages en branden.

Brandweermannen trainen burgers en veteranen.

Brandweermannen zijn niet alleen verantwoordelijk voor het blussen van branden en het reageren op medische noodgevallen, maar ook voor het trainen van burgers in brandveiligheid en eerste hulp. Ze trainen en leiden ook reddingshonden op, en helpen zelfs de politie bij de misdaadbestrijding. Daarnaast trainen brandweerlieden soms ook veteranen en leden van de strijdkrachten (vooral degenen die gespecialiseerd zijn in gevaarlijke omgevingen). Deze training kan veteranen helpen bij het herintegreren in het burgerleven en het leven na de militaire dienst.

Afsluitende woorden

Brandweerlieden zijn een belangrijk onderdeel van onze samenleving, en zij zijn de onbezongen helden die ons beschermen tegen gevaar, reageren op medische noodsituaties, en burgers en veteranen opleiden om te reageren op noodsituaties wanneer die zich voordoen. Daarom mag het belang van de brandweer niet worden onderschat, ongeacht uw omstandigheden. Het is ook waarom je dankbaar zou moeten zijn voor de brandweer op elke dag van het jaar, of het nu brandpreventiedag is of niet.