10 dingen die je niet wist over de brandweer

Als je een carrière bij de brandweer overweegt, is de brandweer een voor de hand liggende keuze. Immers, wie wil er niet elke dag brandende gebouwen binnenstormen en branden bestrijden? De brandweer is een van de meest voorkomende droombanen voor mensen die geïnteresseerd zijn in een carrière bij de overheid. Dit is echter geen gemakkelijke baan. De meesten van ons weten niet wat er nodig is om brandweerman te worden en met welke uitdagingen ze dagelijks te maken krijgen. Werken als brandweerman vereist moed, mentale hardheid en fysieke kracht. Maar het brengt ook een aantal risico’s met zich mee die je misschien verrassen als je overweegt om bij de brandweer te gaan werken als je eerste baan na je schooltijd. Om je te helpen beslissen of deze baan iets voor jou is, hebben we 10 dingen op een rijtje gezet die je waarschijnlijk niet wist over het brandweerman zijn:

Uitrusting en fysieke vereisten

Brandweerlieden dragen speciale beschermende uitrusting, genaamd onafhankelijke ademhalingsapparatuur of SCBA, wanneer zij op een brand reageren. Deze uitrusting maakt ademhalen in een met rook gevulde omgeving mogelijk. Het beschermt brandweerlieden ook tegen brandwonden en andere verwondingen die ontstaan bij het bestrijden van branden. Als u bij de brandweer komt, wordt u opgeleid in het gebruik van de SCBA-apparatuur en in wat deze wel en niet kan doen. Bij brandbestrijding kunnen brandweerlieden brandende gebouwen binnengaan, over ladders lopen, door nauwe ruimtes kruipen en zware apparatuur tillen. Als u naar een functie bij de brandweer solliciteert, moet u aan een aantal fysieke minimumeisen voldoen. Deze variëren per brandweerkorps. De brandweer van New York City eist bijvoorbeeld dat alle kandidaten 44 sit-ups in één minuut doen, 50 seconden push-ups en 1,5 mijl rennen in 13 minuten en 27 seconden of minder.

Werkomstandigheden

Ondanks het heldenbeeld dat de meesten van ons van brandweerlieden hebben, is dit een moeilijke en gevaarlijke baan. Brandweerlieden kunnen worden blootgesteld aan extreme hitte, extreme kou, gevaarlijke chemicaliën, straling en een groot aantal andere risico’s. Brandweerlieden hebben ook te maken met lange werkdagen. Volgens de United States Fire Administration duurt de gemiddelde werkweek voor brandweerlieden ongeveer 56 uur. Brandweerlieden werken ook vaak ’s nachts, in het weekend en op feestdagen. Omdat brandweerlieden vaak als eerste ter plaatse zijn, lopen zij ook vaak veel risico. Gelukkig is het totale sterftecijfer voor brandweerlieden relatief laag. De United States Fire Administration schat dat er in 2016 10 brandweerdoden per 100.000 mensen werkzaam als brandweerman waren. Dit is aanzienlijk lager dan het algemene sterftecijfer onder alle werknemers.

Carrièrepad en doorgroeimogelijkheden

Het pad om brandweerman te worden is in elke staat anders, dus zorg ervoor dat u uw onderzoek doet en de vereisten in uw gebied begrijpt. Brandweerkorpsen gebruiken verschillende methoden om potentiële kandidaten voor hun korpsen te vinden. Deze methoden kunnen bestaan uit het adverteren van vacatures via kranten, websites en televisiereclames, het organiseren van banenbeurzen en het gebruik van sociale media als wervingsinstrument. Brandweerkorpsen selecteren kandidaten ook vaak op basis van hun enthousiasme en inzet voor de gemeenschap. De meeste brandweerkorpsen selecteren kandidaten die anderen willen helpen en een verschil willen maken in hun gemeenschap.

Hoe word je brandweerman?

Als je serieus bent over het worden van een brandweerman, moet je beginnen met het nemen van de eerste stap en jezelf aannemen als brandweerman. Daarvoor moet je eerst een sollicitatieprocedure doorlopen die bestaat uit een schriftelijk examen, een lichamelijk examen, een gesprek en een medisch onderzoek. In sommige gevallen moet je ook een basisvaardigheidstest afleggen. Als je eenmaal hebt gesolliciteerd naar een baan als brandweerman, moet je misschien een paar maanden wachten op je resultaten. Houd er rekening mee dat u misschien niet bij de eerste poging wordt aangenomen. Veel mensen zakken voor het eerste examen, en sommigen moeten het meerdere keren proberen voordat ze slagen.

Laatste gedachten

Als je altijd al branden hebt willen bestrijden, is er geen betere baan dan die van brandweerman. Als je echter alleen geïnteresseerd bent in het imago van brandweerman en de bijbehorende status, is dit misschien niet het beste carrièrepad voor jou. Brandweermannen hebben een van de gevaarlijkste en moeilijkste banen in het land. Ze werken lange uren, zetten dagelijks hun leven op het spel en reageren vaak op situaties die zowel triest als schrijnend zijn. Als u geïnteresseerd bent in een carrière bij de overheid en anderen wilt helpen, is brandweerman worden een geweldige keuze.